SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI POCZTU WIERZBIĘTY Z KROTOSZYNA W ROKU 2017

Poczet Wierzbięty z Krotoszyna jest drużyną Stowarzyszenia Bractwo Rycerskie Ziemi Kaliskiej. Dowódcą i Namiestnikiem grupy jest Piotr Mikołajczyk, jednocześnie wiceprezes tegoż Stowarzyszenia.

Głównym celem Pocztu jest rekonstrukcja kultury materialnej przełomu XIV i XV stulecia. Jego członkowie starają się jak najwierniej odtworzyć strój, wyposażenie i uzbrojenie kopii rycerskiej, oddziału straży miejskiej oraz zwykłych mieszkańców wielkopolskiego miasteczka z lat 1380 – 1420. Przy okazji grupa stara się również odwzorowywać obyczajowość tego okresu, szczególnie w odniesieniu do pogranicza wielkopolsko – śląskiego.

Od niedawna kolejnym z celów grupy stała się również rekonstrukcja sylwetek żołnierzy krotoszyńskiego 56 Pułku Piechoty Wielkopolskiej z drugiej połowy lat 30-tych XX wieku.

Poczet, obok organizowania historycznych imprez i pokazów, prowadzi także działalność wystawienniczą, publicystyczną, filmową oraz organizuje konkursy i prelekcje. Dzięki popularyzowaniu średniowiecznej historii oraz postaci założyciela Krotoszyna, grupa stała się doskonałą formą promocji dziejów miasta i regionu w kraju oraz za granicą. Środkiem realizacji celów grupy są również strony internetowe: www.wierzbieta.com oraz www.facebook.com/pages/Poczet-Wierzbiety-z-Krotoszyna.

Obchody Święta Wojska Polskiego w Krotoszynie (fot. Monika Menzfeld-Czubak)

W 2017 roku Poczet Wierzbięty z Krotoszyna brał udział aż w dwunastu pokazach. Były to: tradycyjne warty honorowe przy Grobie Pańskim w kościele pw. św. św. Piotra i Pawła w Krotoszynie (14 – 15 kwietnia), obchody Święta Konstytucji 3-Maja w Miliczu (3 maja), Piknik z Patronem Szkoły w SP nr 4 w Krotoszynie (13 maja), weekend historyczny w Poniecu (14 maja),  dni miasta w Tuliszkowie (29 maja) i Kobylinie (18 czerwca), uroczystości związane ze Świętem Wojska Polskiego w Krotoszynie (15 sierpnia), festyn osiedlowy przy SP nr 8 pt. „Wszyscy jesteśmy sąsiadami (9 września), piknik rodzinny w Konarzewie (16 września), krotoszyńskie uroczystości związane ze Świętem Niepodległości (10 listopada) i III Biegiem Niepodległości (11 listopada) oraz Jarmark Bożonarodzeniowy w Zdunach (10 grudnia).

Pojedynczy członkowie Pocztu wzięli również udział w krotoszyńskiej imprezie KrotoFest (27 maja), oraz reprezentowali miasto i Stowarzyszenie podczas Turnieju Rycerskiego „Honor Vincit Omnia” na zamku w Oporowie (26 – 30 lipca).

Ponadto również pojedynczy członkowie drużyny włączyli się w projekt poetycki realizowany przez Krotoszyński Ośrodek Kultury pt. „Leśmian… a jednak czytamy (18 lipca), a kilku przedstawicieli grupy wzięło udział w sesji fotograficznej zorganizowanej przez Stowarzyszenie „Klub ART” i Bartosza Blechę pod kościółkiem pw. św. św. Fabiana i Sebastiana (św. Rocha) w Krotoszynie (19 lipca), służącej wydaniu przez to Stowarzyszenie kalendarza. Poczet dołączył również do zbiórki publicznej organizowanej na krotoszyńskim cmentarzu parafialnym przez miejscowych kibiców Lecha Poznań, z której dochód jak co roku przeznaczony będzie na renowację mogił Powstańców Wielkopolskich (1 listopada).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wehikuł Czasu – życie w dawnym mieście” (fot. Leszek Zdrach)

W ramach działalności w Stowarzyszeniu członkowie zwyczajni Pocztu wzięli udział w corocznym konwencie Bractwa w Kaliszu (18 lutego). W kościele pw. św. św. Piotra i Pawła w Krotoszynie zorganizowano ponadto tradycyjną mszę świętą, a następnie kameralną imprezę z okazji obchodów dnia patrona rycerstwa – św. Jerzego (22 kwietnia). Drużyna współorganizowała także sztandarową imprezę naszego Stowarzyszenia – XVIII Biesiadę Piastowską pod hasłem „Wici” w rezerwacie archeologicznym na kaliskim Zawodziu (1 – 3 września). Delegacja członków Pocztu wybrała się również do Kalisza, aby wziąć udział w ślubie członków Zarządu Stowarzyszenia (11 listopada).

W roku 2017 Poczet podjął się również organizacji lub współorganizacji kilku wydarzeń. Już trzeci rok z rzędu drużyna włączyła się w organizację konkursu historycznego dla młodzieży gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych pt. „W epoce Wierzbięty – rozbicie dzielnicowe, prowadzonego przez Muzeum Regionalne w Krotoszynie (4 kwietnia). Na potrzeby konkursu grupa otrzymała wsparcie materialne ze strony Starostwa Powiatowego w Krotoszynie o wartości 300 zł. Poczet wraz z krotoszyńskim Muzeum współorganizował również, już po raz trzeci, imprezę „Wehikuł Czasu – życie w dawnym mieście (17 września). Na kaliskim Zawodziu drużyna ponownie zorganizowała kameralną imprezę „Calisia A.D. 2017 – Hr na ně (22 – 24 września), na którą zaproszono 50 rekonstruktorów z całej Polski. Istotą wydarzenia stała się ponownie gra fabularna, osadzona tym razem w realiach powstań husyckich w Czechach na początku lat 20-tych XV stulecia.

Calisia A. D. 2017 – hr na ně” (fot. Tomasz Potemkowski)

Poczet jedenasty rok z rzędu realizował, przy finansowym wsparciu Urzędu Miejskiego w Krotoszynie, projekt „Działalność rekonstrukcyjna Pocztu Wierzbięty z Krotoszyna (9 stycznia – 1 grudnia). W ramach projektu, obok rekonstrukcji średniowiecznej, grupa kontynuowała rozpoczętą w roku 2016 rekonstrukcję sylwetek żołnierzy krotoszyńskiego pułku piechoty z września 1939 r.

Brak środków finansowych cały czas uniemożliwia przeprowadzenie prac na terenie użyczonym przez Urząd Miejski. Jak dotąd nadal nie udało się drużynie pozyskać środków zewnętrznych na budowę rekonstrukcji XIV – wiecznej wsi w lesie miejskim.

Członkowie Pocztu Wierzbięty z Krotoszyna aktywnie działają w ramach ogólnoeuropejskiego projektu rekonstrukcyjnego Projekt 14, w którym odgrywają postacie rycerzy z rodu Łodziów lub wcielają się w sylwetki ich poddanych. Pojedyncze osoby nadal zajmują się rekonstrukcją rycerstwa śląskiego biorącego udział w bitwie grunwaldzkiej w ramach projektu Silesia Apud Grunwald.

W roku 2017 odbywały się cotygodniowe zebrania kandydatów i członków Pocztu, najczęściej w lokalu „Papa Pizza”, w piątki o godzinie 19.30. Dodatkowo w okresie letnim miały miejsce treningi szermierki i musztry przy sali sportowej na ulicy Młyńskiej 2b (w czwartki w godzinach 17.30 – 18.30), gdzie drużyna korzysta ze współpracy ze Stowarzyszeniem „Twoja Alternatywa”, z którym wspólnie zagospodarowuje magazyn i przechowuje swoje wyposażenie. W okresie zimowym treningi przeniesiono na nieodpłatnie udostępnioną salę gimnastyczną SP nr 8 w Krotoszynie (czwartki 19.00 – 20.30), a następnie SP nr 3 w Krotoszynie (środy 19.00 – 20.30).

dav

III Krotoszyński Bieg Niepodległości (fot.  Bartłomiej Szymczak)

Sukcesem Pocztu w roku 2017 okazały się organizowane i współorganizowane imprezy – tak w Kaliszu jak i w Krotoszynie.  Ich poziom rekonstrukcyjny jest więcej niż zadowalający. Cieszy również fakt coraz większej roli, jaką w działaniach drużyny odgrywa rekonstrukcja XX-wieczna.

Piotr Mikołajczyk

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s