SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI POCZTU WIERZBIĘTY Z KROTOSZYNA W ROKU 2018

Poczet Wierzbięty z Krotoszyna jest drużyną Stowarzyszenia Bractwo Rycerskie Ziemi Kaliskiej. Liderem grupy jest Piotr Mikołajczyk, jednocześnie wiceprezes tegoż Stowarzyszenia.

Głównym celem Pocztu jest rekonstrukcja kultury materialnej przełomu XIV i XV stulecia. Jego członkowie starają się jak najwierniej odtworzyć strój, wyposażenie i uzbrojenie kopii rycerskiej, oddziału straży miejskiej oraz zwykłych mieszkańców wielkopolskiego miasteczka z lat 1380 – 1420. Przy okazji grupa stara się również odwzorowywać obyczajowość tego okresu, szczególnie w odniesieniu do pogranicza wielkopolsko – śląskiego. Od niedawna kolejnym z celów grupy stała się również rekonstrukcja sylwetek żołnierzy krotoszyńskiego 56 Pułku Piechoty Wielkopolskiej z drugiej połowy lat 30-tych XX wieku.

Msza święta z okazji 15 sierpnia

Msza święta z okazji 15 sierpnia w kościele pw. św. św. Piotra i Pawła w Krotoszynie

Poczet, obok organizowania historycznych imprez i pokazów, prowadzi także działalność wystawienniczą, publicystyczną, filmową oraz organizuje konkursy i prelekcje. Dzięki popularyzowaniu średniowiecznej historii oraz postaci założyciela Krotoszyna, grupa stała się doskonałą formą promocji dziejów miasta i regionu w kraju oraz za granicą. Środkiem realizacji celów grupy są również strony internetowe: www.wierzbieta.com oraz www.facebook.com/pages/Poczet-Wierzbiety-z-Krotoszyna.

W 2018 roku Poczet Wierzbięty z Krotoszyna brał udział w dwunastu pokazach. Były to: III Marsz Pamięci Powstania Wielkopolskiego w Krotoszynie (9  lutego), wartach honorowych przy Grobie Pańskim w kościele pw. św. św. Piotra i Pawła w Krotoszynie (30 – 31 marca), Piknik z Patronem Szkoły w SP nr 4 w Krotoszynie (12 maja), festyn szkolny w Dobrzycy (3 czerwca), festyn szkolny w Rozdrażewie (10 czerwca), dni miasta w Kobylinie (17 czerwca), impreza „Noc Świętojańska” w Krotoszynie (23 czerwca), „Zjazd Bliźniaków” w Krotoszynie (30 czerwca), „Święto Ulicy” w Krotoszynie (8 września), uroczystości na Szańcu Pamięci 56 pp w Krotoszynie (16 września) oraz wspólnie z drużyną kaliską w krotoszyńskich i kaliskich uroczystościach związanych ze Świętem Niepodległości w Krotoszynie i Kaliszu(10 i 11 listopada).

XIX Biesiada Piastowska w Rezerwacie Archeologicznym Kalisz- Zawodzie

W roku 2018 poczet prowadził również bezpośrednią działalność edukacyjną. Przeprowadzono lekcję na temat rycerstwa w Szkole Podstawowej w Gorzupi (5 lutego) oraz warsztaty szermiercze i pogadankę w ramach wielkopolskiego zlotu harcerskiego – „Wzlot” w Krotoszynie (10 marca). Ponadto, w ramach działalności edukacyjnej, już po  raz czwarty drużyna włączyła się w organizację konkursu historycznego dla młodzieży gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych pt. „W epoce Wierzbięty – schyłek średniowiecza”, prowadzonego przez Muzeum Regionalne w Krotoszynie (26 kwietnia). Na potrzeby konkursu grupa otrzymała wsparcie materialne ze strony Starostwa Powiatowego w Krotoszynie.

Ponadto członkowie Pocztu wzięli udział w krotoszyńskiej imprezie KrotoFest w Krotoszynie (26 maja) oraz już drugi rok z rzędu dołączyli do zbiórki publicznej organizowanej na krotoszyńskim cmentarzu parafialnym przez miejscowych kibiców Lecha Poznań, z której dochód, jak co roku, przeznaczony będzie na renowację mogił Powstańców Wielkopolskich (1 listopada). Członkowie Pocztu wzięli również udział w Turnieju Rycerskim na zamku Grodziec (26 – 28 października) oraz byli współorganizatorami imprezy rekonstrukcyjnej Wehikuł Czasu, zorganizowanej przez krotoszyńskie Muzeum Regionalne z okazji 100. rocznicy Powstania Wielkopolskiego (25 listopada)

Uroczystości przy Szańcu Pamięci żołnierzy 56 Pułku Piechoty Wielkopolskiej w Krotoszynie

W ramach działalności w Stowarzyszeniu członkowie zwyczajni Pocztu wzięli udział w corocznym konwencie Bractwa w Kaliszu (23 marca). W kościele pw. św. św. Piotra i Pawła w Krotoszynie zorganizowano ponadto tradycyjną mszę świętą, a następnie kameralną imprezę z okazji obchodów dnia patrona rycerstwa – św. Jerzego (28 kwietnia). Drużyna wspólnie z kaliską częścią stowarzyszenia współorganizowała także sztandarową imprezę naszego Stowarzyszenia – XIX Biesiadę Piastowską pod hasłem „Żołnierz Polski przez wieki” w rezerwacie archeologicznym na kaliskim Zawodziu (24 – 26 sierpnia). Ponadto wraz z drużyną kaliską zorganizowano sesję fotograficzną na tzw. „przedmościu kaliskim”, osadzoną w latach 30-tych XX w. (29 września).

Dwunasty rok z rzędu Poczet realizował, przy finansowym wsparciu Urzędu Miejskiego w Krotoszynie, projekt „Działalność rekonstrukcyjna Pocztu Wierzbięty z Krotoszyna (15 stycznia – 30 listopada). W ramach projektu, obok rekonstrukcji średniowiecznej, grupa kontynuowała rozpoczętą w roku 2016 rekonstrukcję sylwetek żołnierzy krotoszyńskiego pułku piechoty z września 1939 r. Projekt będzie realizowany również w roku bieżącym, w związku z przyznaną Stowarzyszeniu na ten cel dotacją. Członkowie Pocztu Wierzbięty z Krotoszyna są zaangażowani w ogólnoeuropejski projekt rekonstrukcyjny Projekt 14, w którym odgrywają postacie rycerzy z rodu Łodziów lub wcielają się w sylwetki ich poddanych.

Fixuralis Custellus 2018 - turniej rycerski na zamku Grodziec

Fixuralis Custellus 2018 – turniej rycerski na zamku Grodziec (fota buchnięta ze strony Bractwa Rycerskiego Ziemi Legnickiej)

W roku 2018 odbywały się cotygodniowe zebrania kandydatów i członków Pocztu. Dodatkowo w okresie letnim miały miejsce treningi szermierki i musztry przy sali sportowej na ulicy Młyńskiej, gdzie drużyna korzysta ze współpracy ze Stowarzyszeniem „Twoja Alternatywa”, z którym wspólnie zagospodarowuje magazyn i przechowuje swoje wyposażenie. W okresie zimowym treningi przeniesiono na nieodpłatnie udostępnioną salę gimnastyczną SP nr 3 w Krotoszynie, a następnie SP nr 7 w Krotoszynie.

Sukcesem Pocztu w roku 2018 okazały się współorganizowane imprezy – tak w Kaliszu jak i w Krotoszynie, szczególnie te związane z 100. rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości oraz wybuchu Powstania Wielkopolskiego. Poziom rekonstrukcyjny drużyny jest obecnie bardziej niż zadowalający i pozwala skupić się na odgrywającej coraz większą rolę rekonstrukcji XX-wiecznej.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s