Sprawozdanie z działalności Pocztu Wierzbięty z Krotoszyna w 2019 r.

Poczet Wierzbięty z Krotoszyna jest drużyną Stowarzyszenia Bractwo Rycerskie Ziemi Kaliskiej. Liderem grupy jest Piotr Mikołajczyk, jednocześnie wiceprezes tegoż Stowarzyszenia.

Głównym celem Pocztu jest rekonstrukcja kultury materialnej przełomu XIV i XV stulecia. Jego członkowie starają się jak najwierniej odtworzyć strój, wyposażenie i uzbrojenie kopii rycerskiej, oddziału straży miejskiej oraz zwykłych mieszkańców wielkopolskiego miasteczka z lat 1380-1420. Przy okazji grupa stara się również odwzorowywać obyczajowość tego okresu, szczególnie w odniesieniu do pogranicza wielkopolsko – śląskiego. Od niedawna kolejnym z celów grupy stała się również rekonstrukcja sylwetek żołnierzy krotoszyńskiego 56 Pułku Piechoty Wielkopolskiej z drugiej połowy lat 30-tych XX wieku.

Msza święta z okazji 15 sierpnia w kościele p.w. św. Ap. Piotra i Pawła w Krotoszynie

Poczet, obok organizowania historycznych imprez i pokazów, prowadzi także działalność wystawienniczą, publicystyczną, filmową oraz organizuje konkursy i prelekcje. Dzięki popularyzowaniu średniowiecznej historii oraz postaci założyciela Krotoszyna, grupa stała się doskonałą formą promocji dziejów miasta i regionu w kraju oraz za granicą. Środkiem realizacji celów grupy są również strony internetowe: www.wierzbieta.com oraz www.facebook.com/pages/Poczet-Wierzbiety-z-Krotoszyna.

W stosunku do ubiegłego roku znacznie zwiększyła się liczba pokazów. W 2019 roku Poczet Wierzbięty z Krotoszyna brał udział w siedemnastu pokazach. Były to występy: w Orszakach Trzech Króli w Krotoszynie i Baszkowie (6 stycznia), pod Basztą Dorotką w Kaliszu (12 maja), na festynie w Babkowicach koło Pępowa (7 lipca), podczas urodzin w Radłowie (10 sierpnia), podczas mszy w 336. rocznicę odsieczy wiedeńskiej w kościele pw. św. Ap. Piotra i Pawła w Krotoszynie (12 września), podczas imprezy „Poznaj Jana z Tuliszkowa” w Tuliszkowie (9 listopada). W czasie pokazów w Kaliszu i Tuliszkowie występowaliśmy wspólnie z drużyną Kaliską.

W ramach rekonstruowania krotoszyńskiego Pułku Piechoty Poczet wziął udział w: obchodach 100 rocznicy wyzwolenia Krotoszyna (1 stycznia), uroczystości odsłonięcia tablicy upamiętniającej Powstańców Wielkopolskich w Konarzewie (16 lutego), wartach honorowych przy Grobie Pańskim w kościele pw. św. Ap. Piotra i Pawła w Krotoszynie (19-20 kwietnia), inscenizacji podczas nadania imienia Powstańców Wielkopolskich szkole w Jankowie Zaleśnym (30 maja), mszy św. w kościele pw. św. Ap. Piotra i Pawła w Krotoszynie oraz miejskich obchodach Święta Wojska Polskiego (15 sierpnia), obchodach 80. rocznicy wybuchu II wojny światowej w Kaliszu (1 września), mszy św. i uroczystościach na Szańcu Pamięci 56 Pułku Piechoty (15 września), „Pikniku z Patronem Szkoły” w SP nr 4 w Krotoszynie (5 października) oraz w krotoszyńskich i kaliskich uroczystościach związanych ze Świętem Niepodległości (10 i 11 listopada).

XX Biesiada Piastowska w Rezerwacie Archeologicznym Kalisz- Zawodzie (fota buchnięta Tomaszowi Potemkowskiemu)

W roku 2019 poczet prowadził również działalność edukacyjną. Przeprowadzono lekcje na temat rycerstwa w Szkole Podstawowej w Roszkach (26 kwietnia) oraz w Nabyszycach (28 października). Po raz piąty drużyna włączyła się w organizację konkursu historycznego dla młodzieży gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych pt. „W epoce Wierzbięty – wczesne średniowiecze”, prowadzonego przez Muzeum Regionalne w Krotoszynie (28 maja). Na potrzeby wyżej wspomnianego konkursu grupa otrzymała wsparcie materialne na zakup nagród ze strony Starostwa Powiatowego w Krotoszynie.

Ponadto członkowie Pocztu wzięli udział w krotoszyńskiej imprezie KrotoFest (25 maja) oraz wzięli udział w uroczystościach pogrzebowych śp. ks. kan. Dariusza Kowalka (4 lipca). Już trzeci rok z rzędu dołączyliśmy do zbiórki publicznej organizowanej na krotoszyńskim cmentarzu parafialnym przez miejscowych kibiców Lecha Poznań, z której dochód, jak co roku, przeznaczony będzie na renowację mogił Powstańców Wielkopolskich (1 listopada).

"Wehikuł Czasu - wrzesień 1939" w Krotoszynie (fota buchnięta Leszkowi Zdrachowi)

„Wehikuł Czasu – wrzesień 1939” w Krotoszynie (fota buchnięta Leszkowi Zdrachowi)

Członkowie Pocztu wzięli również udział w: imprezie historycznej związanej z otwarciem odrestaurowanego schronu z 1939 r. w Szczypiornie (28 kwietnia), Turnieju Świętego Grala w Iłży (3-5 maja), II Pikniku Historycznym w Grabowie nad Prosną (22 czerwca), inscenizacji bitwy pod Grunwaldem (12-14 lipca) oraz Turnieju Rycerskim „Fixuralis Custellusna zamku Grodziec (24-27 października).

W minionym roku Poczet Wierzbięty współorganizował krotoszyńską Noc Muzeów (18 maja) oraz imprezę rekonstrukcyjną „Wehikuł Czasu, zorganizowaną przez krotoszyńskie Muzeum Regionalne z okazji 80. wybuchu II wojny światowej (13 października).

W ramach działalności w Stowarzyszeniu członkowie zwyczajni Pocztu wzięli udział w corocznym konwencie Bractwa w Kaliszu (5 kwietnia). W kościele pw. św. Ap. Piotra i Pawła w Krotoszynie zorganizowano tradycyjną mszę świętą, a następnie kameralną imprezę w budynku muzeum z okazji obchodów dnia patrona rycerstwa – św. Jerzego (27 kwietnia). Drużyna wspólnie z kaliską częścią stowarzyszenia współorganizowała także sztandarową imprezę naszego Stowarzyszenia – XX Biesiadę Piastowską pod hasłem „Wesele Rycerskie” w rezerwacie archeologicznym na kaliskim Zawodziu (14-15 września).

80% naszego składu podczas Fixuralis Custellus 2019 – turnieju rycerskiego na zamku Grodziec (fota buchnięta Marcinowi Bronkowi)

Trzynasty rok z rzędu Poczet realizował, przy finansowym wsparciu Urzędu Miejskiego w Krotoszynie, projekt „Działalność rekonstrukcyjna Pocztu Wierzbięty z Krotoszyna (18 stycznia – 29 listopada). W ramach projektu, obok rekonstrukcji średniowiecznej, grupa kontynuowała rozpoczętą w roku 2016 rekonstrukcję sylwetek żołnierzy krotoszyńskiego pułku piechoty z września 1939 r. Członkowie Pocztu Wierzbięty z Krotoszyna są zaangażowani w ogólnoeuropejski projekt rekonstrukcyjny Projekt 14, w którym odgrywają postacie rycerzy z rodu Łodziów lub wcielają się w sylwetki ich poddanych.

W roku 2019 odbywały się cotygodniowe zebrania kandydatów i członków Pocztu, najczęściej w lokalu „Papa Pizza”. Dodatkowo w okresie letnim miały miejsce treningi szermierki i musztry w krotoszyńskim Parku Wojska Polskiego. W okresie zimowym treningi przeniesiono na nieodpłatnie udostępnioną salę gimnastyczną SP nr 7 w Krotoszynie. Drużyna nadal korzysta ze współpracy ze Stowarzyszeniem „Twoja Alternatywa, z którym wspólnie zagospodarowuje magazyn i przechowuje swoje wyposażenie przy ul. Młyńskiej 2d, aczkolwiek znakomita większość sprzętu znajduje się obecnie w krotoszyńskim Muzeum Regionalnym.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s